You are currently viewing El Fajol

El Fajol

QUE ES EL FAJOL?

El fajol (Fagopyrum esculentum) és un fals cereal -pseudocereal- que no pertany a la familia de les gramínies (com el blat, el sègol, l’ordi o la civada).

El seu valor nutricional és considerablemente superior al dels cereals. Conté hidrats de carboni, proteína, minerals i antioxidants.

Una vegada cuit, la seva composició és la següent;

  • 20 % hidrats de carboni (amb un efecte regulador dels nivells de sucre en sang)
  • 3’4 % proteína (amb un excel.lent perfil d’aminoàcids)

Ric en minerals.

Un plat d’uns 170 grs. de fajol cuit ens cobreix les necessitats diàries en els percentatges següents:

  • 34 % manganès (antioxidant)
  • 28 % coure (excel.lent per a la salut cardiaca i deficitari a la dieta occidental)
  • 21 % magnesi (reduèix el risc de malalties cròniques -diabetes-  i problemes cardiovasculars)
  • 17 % fòsfor (creixement i manteniment dels teixits corporals)
  • 18 % fibra (aliment per a la flora intestinal del còlon)

A diferència dels cereals, els minerals del fajol cuit s’absorbeixen millor, pel baix contingut d’àcid fític (inhibidor de l’absorció de minerals que ténen els cereals).

Ric en antioxidants.

El fajol conté més antioxidants que els cereals (blat, civada, sègol, ordi).

  • Rutina : reduèix la inflamació, la pressió sanguínia i millora el perfil de greixos en sang.
  • Quercetina : disminuèix el risc de patir determinats tipus de càncer i problemes de cor.

Efectes del fajol sobre l’organisme.

  1. Millora el control dels nivells de sucre en sang
  2. Bò per al cor i per la circulación
  3. Redueix el risc de patir càncer de còlon.
  4. Consumir-lo fa venir gana
  5. Ideal per al fred
  6. Augmenta la libido
  7. Ajuda a eliminar la radiació del cos (menjeu-ne després que us hagin fet radiografíes)

Cal no prendre’l a la nit (és un gra molt energètic).

Respecte a al.lèrgies i precaucions especials per als cel.líacs, cal anar amb compte amb la contaminación creuada.


Cultiu ecològic, proper i de temporada.

El fajol mor si es tracta amb pesticides i altres tòxics que es fan servir habitualment als conreus intensius.

El grà de fajol es cultiva principalmente a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, afavorit pel sòl volcànic i la pluja abundant. També a alguns punts del Berguedà i del Bages s’hi troba bé.

A Catalunya li donem diferents noms; blat Serrat, blat cairat, blat negre, blat sarraí, …  cosa que demostra que ha tingut un cultiu molt estès.


En síntesi.

El fajol és un pseudocereal sense gluten, ric en fibra, en minerals i en antioxidant.

El seu consum habitual pot aportar millores a la nostra salut com ara nivells de sucre més adequats i protecció davant problemes de cor i determinats càncers.

Font:

Revista digital “Ets el que menges / Rebost”. 27/03/20. Montse Reus (dietista i ambientòloga).

propietats dels cereals

This Post Has One Comment

  1. Eva Z.

    Només puc dir que els productes, enviament (en menys de 24 hores) i l’atenció al client són de 10! És el primer cop que he fet comanda (pa de quinoa i de fajol) i la textura, olor i sabor són autèntics, naturals i boníssims. El pa de fajol és molt gustós i cruixent, i el de quinoa més suau de gust i esponjós. Tinc disbiosis intestinal i trobar pa fet a un forn sense gluten (ni afegits químics) i sense que sembli plàstic és missió impossible, bé, millor dit ho era fins que coneixes Celipà! 😉 Felicitats per la feina i la filosofia de treball. Endavant i salut!

Comments are closed.