La quinoa (Chenopodium quinoa) és un pseudocereal que destaca per tenir molts nutrients, especialmente hidrats de carboni, aminoàcids, vitaminas i minerals.
És un dels aliments principals de les cultures precolombines que li deien chisaya mama (la mare de tots els grans) i té el seu origen a la regió andina d’Amèrica.
Capaç de créixer en condicions molt adverses i a molta alçada, això explica les seves propietats excepcionals.
És un gra molt sofert, que resisteix bé les inclemències del temps i no necesita químics ni fertilitzants especials.
Propietats nutricionals de la quinoa.
- Aminoàcids essencials.
En especial és rica en lisina, un nutrient que els cereals no tenen. Per tant la inclusión a la dieta, juntament amb cereals, proporciona una aportació proteica similar a la carn.
- Àcids grassos essencials i en minerals.
Especialment rica en calci (més que la llet).
També en magnesi, fósfor, potassi, manganès, coure, zinc i ferro (60 grs. proporcionen quasi el 50 % de les necessitats diàries ), amb unes proporcions molt beneficioses per a l’organisme.
- Vitamines B, E i àcid fòlic.
Molt indicada en embarassades, esportistes i persones amb un gran desgast físic.
- Proteïnes.
Constituèixen el 13 % del seu pès.
- Hidrats de carboni d’assimilació lenta.
Són el 69 % del pès, mantenen els nivells de sucre en sang constants.
També conté fibra, que contribuèix a netejar els budells i greixos saludables (un 5 %).
Efectes sobre l’organisme de la quinoa.
- Escalfa i tonifica els ronyons
- Estimula tot el sistema digestiu, especialmente en sistemas dèbils.
- Reconstituent i reforçant, pels aminoàcids i minerals.
- Mineralitza el cos, enfortint el sistema muscular, esquelètic, nerviós i immunitari.
- Proporciona molta energía i és molt nutritiva.
En síntesi.
El ritme de vida actual, l’estrés i situacions de pressió poden provocar davallades en el nostre nivel energètic i físic.
Per això podem usar la quinoa per obtenir:
- Energía de qualitat (midó, aminoàcids ramificats, proteïnes).
- Millora del rendiment mental (fenilalanina, àcid glutàmic, magnesi, ferro, fòsfor).
- Moderador de l’estrés (aminoàcid tirosina, triptòfan, glicina).
Les infusions de quinoa poden ajudar a reduïr el nivel d’estrés diari.
Fonts:
“Nutrición energética y salud”. Dr. Jorge Pérez-Calvo, Grijalbo, 2003.
“Healing with whole foods”. Paul Pitchford, North Atlantic Books, 2002.
