Actualment esteu veient La revetlla de Sant Joan a Barcelona

La revetlla de Sant Joan a Barcelona

  • Autor de l'entrada:
  • Categoria de l'entrada:Uncategorized

La revetlla de Sant Joan és una festa típicament catalana que és celebrada de formes diverses. A Barcelona cadascú ho celebra a la seva manera, donada la diversitat cultural dels seus habitants. Habitualment es produeixen trobades veïnals, familiars o d’amistats que es reuneixen per sopar, tocar música i encendre fogueres.

El 23 de juny a la tarda arriba la flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume, on l’esperen les autoritats municipals, l’Àliga de la Ciutat i els Gegants, tot això mentres sona la cançó “Muntanyes del Canigó”. Amb aquest foc que arriba de la llunyania, s’encendran les flames de les fogueres que s’escampen per a tota la ciutat. Això dona el tret de sortida a les revetlles a les places i carrers de Barcelona i, al mateix temps, comencen els sopars populars, espectacles pirotècnics, balls i molta, molta, gresca fins a ben entrada la matinada.

La nit de Sant Joan, és una nit màgica en la qual se celebra el solstici d’estiu. És una celebració que l’Església Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista i que arriba carregada de simbols i costums de tot tipus, tals com: el foc que ens purifica, i amb el que s’obté la preuada coca de Sant Joan, amb llardons, pinyons, la de crema, la de fruita, xocolata i moltes varietats que s’han anat incorporant a la tradició catalana. També són típics els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o les curacions i rituals màgics, que donen a aquesta festa un caire misteriós.

L’origen de la celebració de la nit de Sant Joan és d’origen pagà i forma part del grup de festes solsticials, com el Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, doncs és el moment en que els dies son més llargs i gaudim de més hores de sol.

La festa de la nit de Sant Joan a la ciutat de Barcelona és molt antiga, els habitants de la ciutat tenien la creença que les flames allunyen i espanten els mals esperits de la nit. De fet, al segle XVIII ja es van dictar lleis que pretenien posar fre als focs d’artifici i a les fogueres dins de la ciutat. Però malgrat totes les prohibicions, la festa s’ha seguit celebrant, fins el dia d’avui.

CELIPA us proposa seguir aquesta tradició, amb el seu ampli assortiment de coques artesanals sense gluten ni lactosa (excepte la coca de crema), totes elles elaborades amb ingredients de la màxima qualitat, i de forma artesanal, per que pogueu gaudir de la festa de forma sana i saludable, sense deixar de banda el seu sabor tradicional.

Si vols conèixer la resta de productes de la pastisseria sense gluten CELIPA, entra aquí, o tria la teva coca de temporada a la pàgina d’inici.